Exact Online: vroeg gestart met e-facturatie

Home / Actueel / Exact Online: vroeg gestart met e-facturatie

Simplerinvoicing als de toekomstige standaard voor e-facturatie in Europa

Exact ziet e-facturatie als de toekomst en is daarom vanaf het begin actief betrokken geweest. E-facturatie is via Exact Online al sinds eind 2014 beschikbaar via provider eVerbinding en was daarmee het eerste ERP-systeem dat e-facturatie aanbood. Exact ziet de UBL-standaard van Simplerinvoicing als de toekomstige standaard voor e-facturatie in Europa en is daarom nauw betrokken bij de ontwikkeling en adoptie van deze standaard. We interviewden Thijs Sauer, Sr. Product Marketing Manager Nederland bij Exact over zijn visie op e-facturatie en en de voordelen ervan voor ondernemers en accountants.

Thijs Sauer

Thijs Sauer: “We zien aan onze eigen cijfers dat het aandeel e-facturatie stijgt. In januari 2015 werden er nog 600 facturen per maand via e-facturatie in het Simplerinvoicing-formaat (UBL) verstuurd. Inmiddels zijn dit er 38.000 per maand. Meer dan 30.000 bedrijven ontvangen maandelijks in Exact Online een of meer UBL-facturen.”

Simplerinvoicing is een samenwerkingsverband van leidende Europese e-facturatie en accountingsoftware-providers, die allen streven naar massa-adoptie van e-factureren. Dit heeft geleid tot een open standaard op basis van Open Peppol en UBL. Thijs vervolgt: “Door in een vroeg stadium deel te nemen aan Simplerinvoicing hebben we kunnen bijdragen aan het op een laagdrempelige manier beschikbaar maken van de voordelen van e-facturatie voor het mkb en de accountancy branche.”

Groei e-facturatie komt op gang
“We zien aan onze eigen cijfers dat het aandeel e-facturatie stijgt. In januari 2015 werden er nog 600 facturen per maand via e-facturatie in het Simplerinvoicing-formaat (UBL) verstuurd. Inmiddels zijn dit er 38.000 per maand. Meer dan 30.000 bedrijven ontvangen maandelijks in Exact Online een of meer UBL-facturen. Elke administratie heeft op het Exact-platform een eigen digitale brievenbus en is hierdoor vindbaar voor andere partijen.” Actieve promotie bij haar klanten is een andere groeifactor. “Niet alleen hebben wij zelf al in 2010 gekozen voor e-facturatie voor onze factuurstromen in Exact Online, we stimuleren dit ook bij onze klanten en leveranciers. We blijven met hen in gesprek en nemen dit mee in onze beslissingen”, aldus Thijs.

Simplerinvoicing eenvoudig te integreren
“Wat e-facturatie via Simplerinvoicing voor partijen als mkb en accountants laagdrempelig maakt is dat het eenvoudig te implementeren is. Standaard kan elke Exact Online klant kan naar andere Exact Online klanten UBL-facturen sturen. En elke Exact Online-klant kan UBL-facturen ontvangen. Klanten die de e-facturatiemodule hebben kunnen ook UBL-facturen naar niet Exact Online gebruikers verzenden.
De mogelijkheid om te factureren in het UBL-format van Simplerinvoicing is met één klik voor al je klanten te activeren, of je geeft per klantenkaart aan hoe je wilt factureren. Er is een API-structuur aan de achterkant waar alles op te koppelen is; er is geen impact op de kern van Exact. Het enige waaraan men soms moet wennen is om zaken op het scherm te zien in plaats van papier op het bureau.”

Voor de ontsluiting naar het Simplerinvoicing netwerk maakt Exact Online momenteel gebruik van derde partijen zoals eVerbining en InvoiceSharing. De klant moet de keuze hebben op welke wijze de ontsluiting is. Iedere aanbieder heeft daarin zijn eigen visie en specifieke tools. Het past bij Exact om deze tools via het App center haar klanten aan te bieden zodat zij  de beste keus voor hen kunnen bepalen.

Voordelen van e-facturatie voor mkb en accountants
Simplerinvoicing is geïnitieerd en wordt ondersteund door de Nederlandse overheid. Simplerinvoicing heeft tot doel de Europese standaard voor e-facturatie in Europa te worden. Exact is bij het netwerk van Simplerinvoicing aangesloten en committeert zich daarmee aan de gemaakte afspraken binnen dit netwerk.
Exact Online kan een UBL-factuur – ontvangen vanuit het Simplerinvoicing netwerk of via de mail – foutloos en automatisch verwerken en inboeken in de financiële administratie.
Wanneer je bent aangesloten via het Simplerinvoicing netwerk, heb je geen last meer van spookfacturen. Doordat de afzender van de factuur aangesloten is bij het Simplerinvoicing netwerk weet je zeker dat deze afzender vertrouwd is en daadwerkelijk is wie hij zegt dat hij is. Dit biedt zekerheid en veiligheid.