Op naar een volledige elektronische factuurstroom voor Lansigt

Home / Actueel / Op naar een volledige elektronische factuurstroom voor Lansigt

Logo Lansigt 200x200Klaar voor de toekomst met e-facturatie via Simplerinvoicing

Steeds vaker valt de term elektronische facturatie. Een e-factuur is een echt elektronisch document die zonder extra handelingen automatisch in de boekhoudsoftware ingelezen en geboekt kan worden. E-facturatie zorgt daarmee voor een efficiënte en bovendien foutloze boekhouding. Samen met de inzet van financiële softwareleveranciers en de steun van de Nederlandse overheid zorgt Simplerinvoicing dat de voordelen van e-facturatie ook eindelijk bereikbaar zijn voor het MKB en de accountancy. Innovatief kantoor Lansigt accountants en belastingadviseurs is een van de eerste accountantskantoren die heeft gekozen voor een volledige elektronische verwerking van de factuurstroom én met succes.

Lansigt is een middelgroot kantoor met 130 werknemers en vestigingen in Gouda, Alphen a/d Rijn en Ridderkerk. Het kantoor bedient een brede groep klanten met een focus op het mkb. De totale factuurstroom van Lansigt bedraagt ongeveer 15.000 facturen per jaar, waarvan 12.000 uitgaand.

Nieuw facturatieproces goed ontvangen bij de klant
Machiel Roos, teamleider Finance en Control bij Lansigt, is binnen de organisatie verantwoordelijk voor het facturatieproces. Hij ziet dat e-facturatie steeds meer momentum krijgt. Roos: “Veel klanten zijn in de afgelopen tijd zelf overgegaan van facturatie op papier naar facturatie in de vorm van een PDF via e-mail. Vaak wordt dit gezien als elektronische facturatie, maar dat is het in feite niet.” Bij de PDF zijn nog steeds handmatige acties en controles vereist bij het inboeken. Een e-factuur is een echt elektronisch document op basis van UBL die zonder extra handelingen (zoals scannen) automatisch in de boekhoudsoftware ingelezen en geboekt kan worden. E-facturatie is efficiënt en voorkomt de kans op invoer- of typefouten.

“Mede door de toename van ‘digitale’ facturen bij onze klanten, werd de aankondiging dat wij overgaan op e-facturatie goed ontvangen. Natuurlijk hebben wij zorgvuldig gecommuniceerd, slechts een zeer klein percentage van onze klanten blijft vasthouden aan papier”, aldus Roos. “We zien dat nu al 15% van de totale factuurstroom in UBL wordt afgeleverd. Een aandeel dat continu toeneemt, mede doordat Lansigt hierover met klanten in gesprek blijft.”

De reacties van klanten zijn positief. Machiel Roos: “De meeste bedrijven beschouwen het als iets vanzelfsprekends en staan er niet bij stil. Van de meest innovatieve klanten, bijvoorbeeld in de ICT-sector, krijgen wij vaak positieve feedback. Zij geven aan dat elektronisch factureren echt bijdraagt aan ons vooruitstrevende imago.”

Machiel Roos – Teamleider Finance en Control bij Lansigt – over de implementatie van Simplerinvoicing: “De boekhoudsoftware moest een update krijgen en de software moest gekoppeld worden met Simplerinvoicing, maar dat was het. Lansigt is met de registratie in het netwerk van Simplerinvoicing elektronisch bereikbaar geworden voor iedereen binnen het netwerk. Er was verder geen ICT-impact. Het moment dat wij overgingen was het wel even spannend, want het is toch iets nieuws, maar het is 100% meegevallen.”