Elsevier – E-invoicing; Tijd kost geld

Home / Pers / Elsevier – E-invoicing; Tijd kost geld
In Pers

Digitale facturering is snel, bespaart kosten en is ook nog eens heel sexy. Ook internationaal wordt e-factureren de norm.

Factureren en de verwerking van factureren is een van de minst sexy onderwerpen in een bedrijf, en tegelijkertijd ook een van de belangrijkste. De digitale factuur, ook wel e-invoice genoemd, is sterk in opkomst. Het is in essentie een factuur die digitaal wordt verstuurd. Sinds 2009 is een elektronische factuur wettelijk gelijk aan een papieren factuur. Alleen in Nederland worden jaarlijks 1,2 miljard facturen verstuurd, waarvan in 2012 slechts 3 procent digitaal was. Volgens de Europese Commissie zou er in de EU jaarlijks 64 miljard euro bespaard kunnen worden met digitaal factureren.

Maar wat betekent het voor u? Veel ondernemers factureren nu al digitaal, maar printen vervolgens de facturen nog handmatig uit en scannen ze vervolgens weer in. Tijdrovend en erg gevoelig voor fouten. Interessanter wordt her als het gehele factureringsproces wordt gedigitaliseerd. Dat betekent dat facturen digitaal worden verstuurd, digitaal worden ontvangen door klanten en ook digitaal worden geautoriseerd. Wanneer dat wordt geïntegreerd in het hele factuurproeces zijn er grote winsten te behalen en is het risico op fouten veel kleiner.

Digitaal factureren wordt ook voor kleine ondernemers snel interessant

Maar let op: het digitaliseren van factuurprocessen blijft complex. Ook al staat de elektronische gelijk aan de papieren factuur, toch kunt u bij grote risico’s en substantiële bedragen beter akkoord van de fiscus en uw klant vragen. Jelle Attema die het platform efactureren.info (dat met hulp van het ministerie van Economische Zaken is opgezet) legt uit dat ook internationale facturering steeds gemakkelijker wordt. ‘Onder de naam Simplerinvoicing heeft een aantal Europese dienstverleners onlangs afspraken gemaakt over digitaal factureren. Het doel is dat de ondernemer, of hij nu in Frankrijk of Duitsland woont, binnenkort kan e-factureren zonder zich druk te hoeven maken over de techniek.’ Volgens Attema gaan de ontwikkelingen op dit moment heel snel, waardoor digitaal factureren in snel tempo ook voor kleine ondernemers financieel interessant wordt. Naast de besparing van kosten kun je met digitaal facturen ook mooie sier maken. Wie wil nou geen kosten besparen en zich tegelijk profileren als een innovatieve voorloper die ook nog milieu-bewust bezig is?

Door: Robert Kosters